maandag 17 februari 2014

1.355 tomaten uit één zaadje!

Het is een wonder! De gepensioneerde Surjit Kainth uit Coventry, Engeland, plantte vorig jaar april één (1) tomatenzaadje en oogstte van de plant die dat zaadje voortbracht uiteindelijk 1.355 tomaten!
Krachtig spul, tomaten!
http://www.nu.nl/opmerkelijk/3673346/man-breekt-record-met-1355-tomaten-zaadje.html


maandag 3 februari 2014

Eetmaatbeker tegen verspilling

Wat een aardig initiatief (je moet ergens beginnen): het nieuwe Eetmaatje van Sharon Dijksma... 
Betekend dat dat Sharon een maatje heeft gekregen die haar verteld dat ze minder moet eten?! Neen lieve mensen, het Eetmaatje is het maatbekertje dat je vanaf vandaag gratis van AH krijgt bij een pak rijst, pasta of couscous. Een idee van het Voedingscentrum en AH, gesubsidieerd door het ministerie van Economische Zaken, zodat we met z'n allen nooit meer te veel koken en dus niets meer hoeven weg te gooien. 
Nu zijn er hele volksstammen die altijd iets extra's koken omdat je maar nooit weet wie er mee eet. Persoonlijk vind ik dat een hele gastvrije gedachte: voorbereid zijn op de gast die misschien vanavond aanschuift om met jou (en je familie) van het avondeten te genieten.
Andere volksstammen hebben "kliekjes dag". Aan het eind van de week worden de restjes eten die nog niet pluizig zijn lekker opgewarmd in de oven of magnetron met wat kaas, ketchup (hé, da's een goed idee!) of misschien wel wat spekjes erbij... Ik kan mij de opgewarmde hutspot en pasta van vroeger nog goed herinneren!
Maar Sharon heeft dat liever niet. Ze is bang dat als de gast niet aanschuift, die hele volksstammen dat extra eten weg kieperen of dat als de kliekjes er aan het eind van de week niet meer zo appetijtelijk uitzien ze alsnog in de groene bak belanden.
En dat is ook zonde mensen, dat vind ik ook! Maar laatst was ik op de Good Family Dag in Amsterdam en sprak een mevrouw die altijd voor de extra gast kookt. Zij had een hele lijst met recepten die ze van de restjes maakte als de gast toch niet was komen opdagen. Groene Kikker Soep van restjes broccoli en aardappel, broodpudding van korstjes brood en ga zo maar door.
Zelf had ik laatst Sambal-Goreng-Spitskool-Soep mét rijst en maak ik wentelteven van oud brood, gnocchi van de aardappels die ik over heb en Pasta-uit-de-Oven van ... de pasta die over is. Het is gewoon een kwestie van een beetje nadenken! Maar ik daag de AH uit! Schrijf een hele Allerhande vol met recepten die je van restjes maakt! Dan hebben we Sharon's betuttelende Eetmaatje helemaal niet nodig, blijven we lekker gastvrij en worden we misschien weer wat creatiever in de keuken. Want voor restjes soep bestaat gelukkig nog geen Honig of Knorr zakje.



zondag 2 februari 2014

BIGTASTE nu bij de Moestuinwinkel!

Gister 10 potten BIGTASTE Ketchup afgeleverd bij de Moestuinwinkel, Rijpstraat 155 in Amsterdam! Nu zijn ze alleen op vrijdag en zaterdag open, maar als straks het seizoen weer losbarst... 
Je kunt er voor van alles terecht: biologische zaden, planten en aarde. Wormenbakken, weckpannen, tuinboeken en een aantal lokale producten. Waaronder nu dus ook mijn ketchup!