woensdag 29 augustus 2012

Omscholen!


Niet alleen ben ik de afgelopen tijd heel erg hard bezig met het bestuderen van de mogelijkheid om voltijd ketchup-maker te worden, ook heb ik mij voorzichtig georiënteerd op om/her/bij scholing. Voor ‘je weet maar nooit’.
Ooit heb ik een competentietest gedaan bij het UWV en de lijst met voorbeeldberoepen die aansloten bij mijn interesses en waar ik me van zou kunnen afvragen of het een alternatief zou kunnen zijn voor het beroep dat ik op dat moment uitvoerde, logen er niet om. Docent Engels, Nederlands en/of Duits (!), wijkverpleegkundige en fysiotherapeut sloten naadloos aan bij de door mij zorgvuldig ingevulde interessevragenlijst. Ik moest deze lijst wel vooral zien als hints en tips en de gesuggereerde beroepen stonden helemaal los van de door mij reeds gevolgde (en afbetaalde!) universitaire opleiding tot Kunst- en Cultuurwetenschapper….

Echter, ik denk dat mijn hartje toch ergens anders naar uit gaat en vond op mijn Speld kalender een opleiding die compleet aansluit bij mijn huidige interesses en behoeften. 
De opleiding tot Rossoloog, gegeven aan de faculteit Tintologie van de voor mij al bekende Erasmus Universiteit wordt het! Met zeer goede mogelijkheden op de arbeidsmarkt! 
“Rossologen komen bijvoorbeeld terecht in tomaten-kwekerijen en socialistische senaatsfracties”.
Vandaag download ik even het inschrijvings-formulier, morgen ga ik naar de kweker en vanaf zaterdag is er weer ketchup! 

woensdag 22 augustus 2012

Meet the monsters!

MR. Polska en Big Foot!

MR. Polska
Ik weet het, geef ze geen naam, maar bij het naar binnen torsen van het krat tomaten vorige week donderdag vielen deze twee zware jongens meteen op. MR. Polska is goed voor 514 gram, Big Foot 450  gram. Gewogen en ... te zwaar bevonden. En dus met mij mee naar huis!

B en T kwamen met de ene na de andere naam, maar bovenstaande namen bleven.
MR. Polska omdat deze tomaat de vorm heeft van een wel gevormd achterwerk en "Jouw bil is een krokodil, hap, hap, met je krokobil". Dit heerlijke nummer (van de op 3 jarige leeftijd met zijn moeder vanuit Polen naar Nederland geëmigreerde Dominik Wlodzimierz) is per ongeluk op de zomer-compilatie-cd van de jongens beland en wordt luid meegezongen. Zonder enige aankondiging horen wij te pas en te onpas: "Jij bent geen Chewbacca, want je reet is super glad…". Ik heb gevraagd of B en T voor MR. Polska een mini string willen punniken, maar dat hebben ze (nog) niet geleerd op school. Jammer, ik denk dat het MR. Polska echt heel goed zou staan.


Big Foot
Big Foot heet Big Foot omdat "ie gewoon groot is". Een monster, zo groot. T maakte er allerlei bewegingen bij die mij meteen deden denken aan de Donald Duck verbeelding van het verschrikkelijke monster. De net als de mens recht oplopende in de VS en Canada woonachtige primaat die een geschat gewicht van 450 kilo zou kunnen bereiken.
Het enige verschil tussen mijn Big Foot en het mythische wezen is de komma in het gewicht en het ontbreken van de beharing. Brrrrr...


zondag 19 augustus 2012

Bleekneusjes liggen lekker bij te komen


Het lijkt hier wel een sanatorium! Afgelopen donderdag ben ik weer bij de kweker langs geweest om een krat tomaten te redden. Onder hen een heel aantal bleke broeders. En wat een weekend hebben deze bleke broeders uitgekozen om in mijn krat, in mijn auto en nu in mijn achtertuin terecht te komen om lekker bij te kleuren. 
Het warmste weekend van de eeuw geloof ik! Maar dat is misschien niet zo moeilijk want die eeuw is nog maar 12 jaar (is het al weer 12 jaar…) aan de gang.
Daar liggen ze dan, lekker zonnebaden met z’n allen, terwijl hun rode maar iets gedeukte en gekneusde tomatenbroeders het heet hebben in mijn pannen. Inmiddels heb ik 15 kilo verwerkt.
De kweker heeft namelijk 50 potten BIG TASTE besteld voor zijn medewerkers en ik dus ben druk bezig, ook al is het nu best warm achter het fornuis. Van de volgende lading tomaten maak ik weer ketchup voor Jan en alleman. Nu al je bestelling plaatsen is geen probleem, mail ‘em gewoon door naar bigtastenowaste@gmail.com.

maandag 13 augustus 2012

Ik ga voor… kent u die uitdrukking lieve mensen?!


Zoekend op de site van de KvK verlies ik mij in alle ondernemingvormen en vraag mij af of er iets bestaat dat lijkt op wat ik wil: een zo simpel mogelijke onderneming.
Ik wil in mijn eentje, al dan niet af en toe geknuffeld door de jongens of de katten, in een keuken met 1, 2 of 3 kooktoestellen met een minimale boekhouding en een minimale bedrijfsomgeving potten ketchup vullen.
Verder kan ik niet idioot investeren, ik wil niet lenen en de spaarrekening is nagenoeg leeg.
Nu wil het dat ik al een eenmanszaak geregistreerd heb bij de KvK en gelukkig kan ik er nog verschillende handelsnamen, activiteiten en/of vestigingen aan vasthangen. Even mijn nieuwe handelsnaam doorgeven en dat is dan alvast weer geregeld.
De eenmanszaak-belasting kan ik ook overzien: ik ga in box 1 terecht komen en zie nu al dat ik net als al die andere hardwerkende ondernemers straks veel te veel belasting ga betalen ;-) . Ik moet dus als een dolle op zoek naar een belastingspecialist die de mazen in de wet kent, of aftrekposten. Daar hoor ik altijd goede berichten over.
Het enige dat ik een beetje jammer vind is dat ik nu mijn eigen pensioen moet gaan regelen. Dat zijn nou net van die dingen waar ik me helemaal niet mee bezig wil houden. Ik heb net jaren betaald aan een fonds dat helemaal is ingestort, mijn kinderen moet nog gaan studeren (tenminste, dat zou in theorie kunnen), de grote kosten moeten dus nog komen en ik moet me nu verdiepen in mijn pensioen… die schuif ik nog even vooruit.
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen sla ik over. Ik gebruik gewoon pannenlappen en hoop dat er verder niets mis gaat! Gelukkig kan ik wel, als de zaak gaat lopen als een dolle, personeel aannemen. Daar hoef ik geen BV, VOF of anderszins voor te worden.
Nou ja, dan zie ik verder geen problemen.
Ik ga voor de eenmans-ketchup-fabriek, kan dat?! 
(foto: Gabriëlle de Kroon)


zondag 12 augustus 2012

Olympische tomaat


Niet alleen is het volop vakantie, maar ook zijn we de afgelopen weken volledig in beslag genomen door de Olympische Spelen. 
Op het internet giert het van de Olympische tomaten items. Olympische gerechten met tomaten, Engelse tomaten kwekers die verwachten dat de verkoop van Britse tomaten door de spelen enorm zullen toenemen, 5 trostomaten aan een takje die lijken op de olympische ringen en jawel, een tomatenras dat Olympic Tomato heet. 
Deze tomaten soort groeit  binnen 76 dagen uit tot een volwassen plant die tomaten produceert van gemiddeld 8 ounces (226.796185 gram). En dat is echt een kampioen want een gemiddelde tomaat weeg zo’n 100 gram!

vrijdag 10 augustus 2012

Nou was ik altijd al meer op Johnny Depp...

Controlefreak Leonardo houdt niet van ketchup
lees ik net op AD.nl
Nou ja, dikke vette pech voor Leo! :-)

Oogst uit eigen kas

Tomaten uit eigen kas! Eindelijk kan ik zelf ook weer een beetje oogsten. Te weinig om ketchup van te maken, maar precies genoeg voor een paar tomaat-volle-dagen: tomaat op brood (met oude kaas en een beetje mayo), tomaat met ei, tomaat met vinaigrette van Opa Horst en natuurlijk tomaten salade Caprese!

woensdag 8 augustus 2012

"Mom, you know I don't like leftovers"


Is een van de uitspraken van een Amerikaanse vriendin die deel uit is gaan maken van mijn vaste uitdrukkingen en gezegden. Ze trok er een heel vies en wat verwend gezicht bij. Ik moest er zo om lachen dat toen ik een naam zocht voor mijn nieuwe bedrijfje, ik niet lang hoefde na te denken.

Het is al weer bijna een maand geleden dat ik mijn volledige voorraad ketchup heb verkocht. En toen werd het langzaam vakantie. Een periode waarin de tomaten hard groeien, maar er weinig gebeurt op gebied van ketchup maken. Maar des te harder heb ik nagedacht.
Terug van een klein uitstapje naar onze oosterburen, die ooit onze Hollandse tomaten zo liefkozend “wasserbomben” noemden en er prompt geen meer kochten, ben ik weer volop aan het werk. 
MY LEFTOVER Company moet een echt bedrijf worden dat BIG TASTE NO WASTE Ketchup maakt. Dus ik moet op een rijtje zetten welke vorm het bedrijf gaat krijgen, hoeveel ik kan produceren in mijn eigen keuken en wanneer ik moet gaan uitwijken naar een grotere keuken. En waar ik mijn ketchup ga aanbieden behalve via mijn eigen site. BIG TASTE NO WASTE Ketchup blijft niet zomaar een paar middagen lekker kokkerellen in eigen keuken. Ik ben ik weer volop in productie. (foto: Gabriëlle de Kroon)